Zelf vloerverwarming leggen: een handige werkwijze

Ben je op zoek naar een aangename warmte in de winter? Heb je dan al weleens aan vloerverwarming gedacht? Vloerverwarming is in zowel een nieuwbouwhuis als een bestaande woning aan te leggen. 

Vloerverwarming aanleggen is niet heel eenvoudig, maar als je een handige, ervaren klusser bent, kun je het zelf doen. Globaal genomen zijn er twee verschillende soorten vloerverwarming te onderscheiden: elektrische vloerverwarming en warm water vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming aanleggen gebeurt op een andere manier dan het aanleggen van warm water vloerverwarming. Wij laten je in dit artikel kennismaken met het leggen van vloerverwarming op beide manieren.
 

Elektrische vloerverwarming aanleggen

Vaak wordt elektrische vloerverwarming gebruikt als bijvoorbeeld bijverwarming in de badkamer. Wij raden het type 220V aan. Dit is als bijverwarming en als hoofdverwarming geschikt. Hieronder vertellen we je stap voor stap hoe je elektrische vloerverwarming 220V kunt aanleggen.

Stap 1: hoeveel verwarmingsmatten heb ik nodig?
Meet de betreffende ruimte van muur tot muur. Trek zowel van de lengte als de breedte 20 centimeter af. Deel de kleinste maat door 53 centimeter (de breedte van de verwarmingsmat, inclusief een paar centimeter speling. Rond altijd af op hele banen. 

Bij Hubo zijn de vloerverwarmingsmatten verkrijgbaar in verschillende maten. Van een lengte van twee meter tot een lengte van 10 meter. 

Stap 2: maak een legplan 
Maak een tekening van de ruimte, bepaal hoe je de matten neerlegt en hoeveel je dus van welke maat nodig hebt. Houd er hierbij rekening mee dat elke mat twee leidingen heeft. Deze leidingen moet je verbinden met de thermostaat van je elektrische vloerverwarming.
Bepaal in ditzelfde legplan ook de plaats van de thermostaat en de plaats van de sensor. Plaats de thermostaat altijd op ooghoogte en sluit deze aan op het stroomnet (op een geaard stopcontact met een geaarde stekker).

Stap 3: egaliseer de ondergrond
Het is belangrijk dat de ondergrond heel schoon en egaal is. Egaliseer de ondergrond dus, indien nodig. Dit kan bij een houten vloer bijvoorbeeld met 12 mm spaanplaat of bij een betonnen vloer met dampremmende folie. Leg vervolgens op de geëgaliseerde ondergrond een laag isolatieplaten en verbind de platen met duct tape.

Stap 4: testen
Het is slim om van tevoren te controleren of elke elektrische vloerverwarmingsmat wel werkt. Test het systeem dus altijd even voor de zekerheid. 

Stap 5: thermostaat en connectiebox plaatsen
Bevestig de thermostaat altijd op ooghoogte aan de muur. Plaats recht naar beneden een kabelgoot voor de draden van de elektrische vloerverwarming. Gaat het om meer dan twee matten? Gebruik van altijd een connectiebox onderaan de kabelgoot. 

Stap 6: sensor plaatsen
Leg de eerste verwarmingsmat. Plaats de sensor tussen de twee rijen verwarmingskabel in. Leid de sensor door een koper of plastic elektrapijpje, zodat je hem altijd kunt vervangen. Voorkom hoogteverschil, dus snijd of hak altijd een stukje uit. Leg de sensor altijd 20 à 30 centimeter van de kant en leid de draden via een kabelgoot naar de thermostaat. 

Stap 7: plaats de vloerverwarmingsmatten
Verbind de matten parallel met elkaar. Laat per mat een bruine, blauwe en een aardedraad naar de connectiebox lopen. Leg de matten altijd met de metalen zijde naar boven, zodat de witte draden niet zichtbaar zijn. Snijd het metaalfolie van de mat in tot 10 centimeter van de muur. Draai het restant aan de muurkant 180 graden en leg deze in de volgende baan. Leg alle matten op deze manier, met een tussenruimte van ongeveer 3 centimeter, voor de draden van en naar de connectiebox.

Stap 8: afplakken met aluminiumtape
Plak alle draden af met aluminiumtape. Verbind ook de matten onderling met tape. 

Stap 9: afwerken
Werk de vloer af met de vloerafwerking die jij voor ogen had. 
 

Zelf warm water vloerverwarming leggen

In onderstaand stappenplan vertellen we je hoe je stap voor stap vloerverwarming met warm water legt en aansluit op een cv-installatie. Bij warm water vloerverwarming is het belangrijk om van tevoren de betreffende ruimtes op te meten en de gewenste gemiddelde temperatuur te bepalen. Heb je het gewenste systeem gekozen? Dan kun je ook bepalen hoeveel meter vloerverwarmingsbuis je nodig hebt. 

Stap 1: scheurvorming voorkomen
Om scheuren in de dekvloer te voorkomen is het belangrijk om de zijkanten te isoleren. Door het aanbrengen van een laag isolatieschuim kan de vloer zonder problemen uitzetten en krimpen door de temperatuurverschillen. 

Stap 2: isoleren
Plaats vervolgens de isolatieplaten op de ondergrond. Leg deze goed tegen elkaar aan, zodat je een goed geïsoleerde, egale vloer krijgt. 

Stap 3: zilverfolie leggen
Leg boven op de isolatieplaten een dunne laag zilverfolie, zodat de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld. 

Stap 4: rastermatten, draadmatten of noppenplaten leggen
Daar boven op komen rastermatten van gewapend staal, noppenplaten of draadmatten. Hier kun je de verwarmingsbuizen aan vastmaken. Dit zorgt voor een stabiele ligging. 

Stap 5: verwarmingsbuizen leggen
Dan wordt het nu tijd om de verwarmingsbuizen te leggen. Leg in een goed geïsoleerde ruimte de buizen 15 centimeter van elkaar af en in een slecht geïsoleerde ruimte 10 centimeter. 
Leg de vloerverwarmingsbuizen in de vorm van een meander of een slakkenhuis. Beide vormen bieden zo hun eigen voor- en nadelen. En bevestig de buizen om de 50 centimeter aan het frame.

Stap 6: controleren
Laat vervolgens water in de buizen lopen en controleer of deze nergens lekken. 

Stap 7: de cementdekvloer
Giet een cementdekvloer laag van minimaal 2,5 tot 3 centimeter dik over de verwarmingsbuizen. 

Stap 8: een verdeler
Sluit de verwarmingsbuizen aan op een verdeler (plaats deze in een opbergkast of meterkast). Sluit de verdeler daarna aan op de cv-ketel om warm water te ontvangen en koud water terug te pompen. 

Stap 9: afwerken
Houd er bij een cementdekvloer in combinatie met vloerverwarming rekening mee dat je de vloer volledig laat drogen, voordat je de vloerverwarming aanzet. 
Werk de cementdekvloer vervolgens af met een vloerafwerking naar keuze.
 

Advies nodig?

Klus je graag, maar vind je het nog lastig om de juiste te keuzen maken qua vloerverwarmingssysteem? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze professionele vakmensen staan graag voor je klaar met een goed advies én met de juiste gereedschappen en materialen.

Dit heb je nodig: