Stap 1: vraag een omgevingsvergunning aan om de schoorsteen te verwijderen. En vraag een sloopvergunning aan als de schoorsteen asbest bevat of als je meer dan tien kuub bouwafval verwacht. Een bouwvergunning heb je nodig als er iets verandert aan de constructie van je huis.
Stap 2: zorg voor een bouwkundige tekening en een constructieberekening. Op basis hiervan bepaalt de gemeente of jouw verbouwing aan de regelgeving voldoet.
Stap 3: maak een stempelplan en een sloopplan. Het stempelplan zorgt ervoor dat je scheuren en verzakkingen voorkomt tijdens het verwijderen van de schoorsteen. De stempels zorgen voor tijdelijke ondersteuning van de constructie als de schoorsteen weg is. De gemeente kan het stempelplan tijdens het bouwproces opvragen.
Stap 4: huur vuilcontainers om puin af te voeren en haal de benodigdheden voor een rolsteiger met vangnetten in huis.
Stap 5: pas de draagconstructie aan. Gebruik hiervoor een stalen balk of een latei in combinatie met kolommen. Je kunt ook stutten met constantiel palen.
Stap 6: een niet-dragende schoorsteen kun je zelf verwijderen. Voor een dragende schoorsteen is het verstandig om een specialist in te schakelen. Deze verwijdert ook meteen de rookkanalen per verdieping.
Stap 7: maak het dak waterdicht zodat een lekkage voorkomen wordt.
Stap 8: verwijder de schouw als deze binnen een doorn in het oog is.
Stap 9: werk de muren, vloeren en plafonds opnieuw af.