Zelf je zolder isoleren? Dat kan met deze tips!

Wil je van je zolder een extra slaapkamer, een werkkamer of een speelkamer voor de kinderen maken? Of wil je het warmteverlies dat via de zolder je woning verlaat tegengaan? Dan adviseren wij om je zolder te isoleren. De zolder isoleren kan op twee verschillende manieren: dakisolatie en vloerisolatie. Wij laten je graag kennismaken met de voordelen van het isoleren van de zolder en de twee manieren van isoleren. 

Zolder isoleren: de voordelen

Het isoleren van de zolder is één van de beste isolatiemaatregelen die je kunt nemen. Een gemiddeld huishouden kan door het isoleren van de zolder jaarlijks 800-1000 m3 aardgas besparen. De kosten die je voor het plaatsen van de isolatie betaalt, verdien je dus relatief snel terug. Daarnaast profiteer je nog van de bijkomende voordelen:
 

  • Warmteverlies via het dak wordt tegen gegaan, waardoor je ongeveer 30% op de energiekosten bespaart.

  • De zolder blijft onder alle omstandigheden aangenaam: in de zomer blijft de hitte buiten en in de winter blijft de warmte binnen. Het wooncomfort wordt dus drastisch verhoogd.

  • Het is goed voor het milieu, omdat er sprake is van minder energie en dus minder CO2 uitstoot.
     

Optie 1: de zoldervloer isoleren

Het isoleren van de zoldervloer is voornamelijk interessant wanneer het dak nog niet geïsoleerd is en je de zolder niet als woonruimte, maar bijvoorbeeld als opslagruimte gaat gebruiken. Het isoleren van de zoldervloer is de beste optie om te besparen op de stookkosten. De warmte uit de slaapkamers verdwijnt niet meer naar de hoger gelegen zolder. Hoe het isoleren van de zoldervloer aangepakt wordt, is grotendeels afhankelijk van de constructie van de vloer. Is deze van hout gemaakt of gaat het om een massieve (beton)vloer?

Zolder isoleren met een houten vloer
Bij een houten, niet massieve, zoldervloer vul je de ruimtes tussen de vloerbalken op met isolatiemateriaal. Halfharde of zachte isolatieplaten van minerale wol zijn hiervoor geschikt. Maar ook minerale vlokken of purschuim zijn goede vormen van isolatie. Het is, net als bij dakisolatie overigens, van belang om gebruik te maken van een dampremmende folie. Breng deze altijd aan de onderzijde van de draagconstructie aan. Of kies voor isolatieplaten met dampscherm.

Zolder isoleren met een massieve draagstructuur
Zoldervloeren van beton worden meestal geïsoleerd met drukvaste isolatieplaten. Het isolatiemateriaal wordt vanzelfsprekend boven op de vloer bevestigd. Breng allereerst een dampremmende folie op de bestaande vloer aan. Op de folie bevestig je dan de drukvaste isolatieplaten. Leg de isolatieplaten bij voorkeur in twee geschrankte lagen van in totaal 20 centimeter dik. 
 

Optie 2: het dak isoleren

Wil je de zolder gaan betrekken bij je woning door er een extra woonruimte van te maken? Dan adviseren wij je om het dak te isoleren. Het comfort op alle onderliggende ruimtes neemt sterk toe en je kunt veel energie besparen. Je kunt het dak van binnenuit of via de buitenkant isoleren.

Schuine daken isoleer je over het algemeen het beste met isolatiedekens. Isolatiedekens zijn gemakkelijk op maat te snijden en tussen de gordingen van het dak te plaatsen. Gebruik minimaal een laagdikte van 15 tot 20 centimeter. Wil je de zolder graag isoleren door het dak te isoleren? Lees dan het artikel ‘Een schuin dak isoleren: aan de buitenzijde of van binnenuit’. Daar leggen we je stap voor stap uit hoe je je dak zelf kunt isoleren.
 
Dak én zoldervloer isoleren 
Het creëren van de optimale isolatieschil doe je door het dak en de zoldervloer te isoleren. Het is een kostbare manier om je zolder te isoleren en voornamelijk nuttig wanneer je van de zolder woonruimte wilt maken én deze akoestisch wilt isoleren van de onderliggende ruimtes. 
 

Meer informatie?

Wil je de zolder gaan isoleren, maar wil je meer informatie over bijvoorbeeld de manier van isoleren of de te gebruiken isolatiematerialen? Kom dan vrijblijvend langs bij een Hubo bij jou in de buurt. Onze professionele medewerkers staan graag voor je klaar met een passend advies. 

Dit heb je nodig: