Bereken hoeveel jij bespaart met de LED-lamp Calculator

De Engelse afkorting van LED is ‘light emitting diode’. LED is als het ware een elektrisch onderdeel dat licht afgeeft wanneer er stroom door vloeit. Gloeilampen doen hetzelfde, maar worden heet. Daardoor verbruiken ze meer energie.

LED wordt warm, maar niet heet. Zo gaat er dus minder energie verloren.

 


Bereken jouw voordeel met LED:

Je bespaart:25.55 kWh per jaar
Je bespaart:5.11 per jaar
 

 

 

De 6 voordelen van LED-verlichting


1: LED is zuiniger dan traditionele gloeilampen.
Bijna al zijn stroom, zo’n 95 procent, gebruikt LED voor het geven van licht. Een gloeilamp gebruikt maar 3 tot 9 procent voor het geven van licht. De andere energie geeft de gloeilamp af als warmte. Deze grote besparing met je dan ook in je portemonnee Zo bespaar je snel en eenvoudig op de elektriciteitskosten. 

2: LED gaat langer mee
Ter vergelijking: een spaarlamp gaat tussen de 5.000 en 10.000 uur mee, een halogeenlamp 3.000 uur en een gloeilamp 1.000 uur. Een LED gaat 20.000 uur mee, of zelfs langer. In de tijd dat je LED stuk gaat heb je een gloeilamp al twintig keer vervangen. Dit staat dus nog los van de energiebesparing die je hebt met LED.


infographic LED


3: LED werkt direct op volle sterkte
TL en spaarlampen hebben even de tijd nodig om op te starten. Dit komt omdat die lampen moeten opwarmen. Wil je direct licht dan is dat vervelend. LED heeft hier geen last van en is direct op volle sterkte.

4: LED heeft geen gevaarlijke stoffen
Is je spaarlamp kapot, dan dump je die bij het chemisch afval. Een LED heeft geen gevaarlijke stoffen, wat de lamp een stuk veiliger maakt.

5: LED wordt niet heet
Halogeenlampen en gloeilampen kunnen flink heet worden, zelfs als ze maar even aan staan. LED wordt een stuk minder warm, waardoor het ook nog eens minder brandgevaarlijk is.

6. LED is een Groene Keuze van Hubo
Hubo voorziet een reeks producten van het Groene Keuze label: bij klus- en bouwmateriaal zie je zo eenvoudig of het duurzaam is. LED is een Groene Keuze.

Lees hier alles over de Groene Keuze!

 

Kun je LED ook dimmen?

LED kun je dimmen. Een LED lamp is echter niet standaard dimbaar, maar vrijwel alle LED lampen zijn verkrijgbaar in een dimbare versie. De dimbaarheid van een LED-lamp herken je aan dit logo:


dimmen led


Voor LED lampen maak je gebruik van een LED Dimmer. LED lampen zijn niet in combinatie met een conventionele dimmer te gebruiken. Bij het aansluiten van een LED lamp op een ’normale, oude’ dimmer kan deze dan ook gaan knipperen, zoemen of trillen. Ook kan de lamp zelfs kapot  gaan. Het is uiteraard ook mogelijk om een lamp met stepdimming te kopen. Hiervoor hoef je geen dimmer aan te schaffen.

Meer weten? Onze vakmensen vertellen je alles over LED-verlichting.
 

Kom langs de Hubo in de buurt

Bekijk hier de LED-lampen:

Bekijk onze LED-lampen:

Welke lamp heb ik in welke ruimte nodig?

Badkamer: 400-800 Lumen 
In de badkamer wil je alles goed kunnen zien. Kies daarom voor een lichtbron met ca. 400 lumen. Rondom de spiegel kan een lamp van 800 lumen handiger zijn.   

Werkkamer: 400 – 800 Lumen
In je werkkamer wil je functioneel licht hebben waardoor je actief blijft. Kies daarom voor een hogere lumen

Eetkamer: 200 – 600 Lumen
Afhankelijk van de activiteiten aan de eettafel is een dimbare lamp het meest gebruikte type. Zo heb je voor alle activiteiten (eten, krant lezen, spelletjes spelen) de juiste sfeer.

Keuken: 350 - 800 Lumen
De keuken is een plek waar je dagelijks veel handelingen verricht. Je wil goed kunnen zien wat je doet, met een lamp van ca. 800 lumen is dit het geval. Heb je meerdere spotjes in je keuken kun je kiezen voor een lagere output van bijvoorbeeld 350 lumen.

Slaapkamer: 200 – 400 Lumen
In je slaapkamer wil je rust creëren. Kies daarom voor een lagere aantal lumen. Wil je ook gaan lezen in bed zorg dan voor een nachtlampje met ca. 400 lumen.

Zithoek: 150 – 300 Lumen
In de woonkamer kies je vaak voor sfeerverlichting hier is ca. 200 lumen voldoende en worden vaak flame lampen gebruikt. Wil je ook gaan lezen in de zithoek is een hoger aantal lumen gewenst (ca. 500). Een dimbare lamp kan hier de uitkomst zijn.

Buiten: 200 – 500 lumen
Afhankelijk van je behoefte. Indien je een sfeervolle tuin wenst heb je weinig lumen nodig. Wil je alles goed kunnen zien, kun je vanuit gemak of veiligheid kiezen met een lamp met 500 of meer lumen.

Wat is Kelvin? En wat voor effect heeft dit?

De kleurtemperatuur van verlichting is de warmte van het licht. Dit heeft niets te maken met hoe warm de lamp wordt, maar of het licht warm of koud oogt. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin hoe “kouder” en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin hoe “warmer” en geler het licht is.
 
2200 K: Flame (extra warm wit)
2700 K: Warm wit
3000 K: Wit
4000 K: Koel Wit
6500 K: Daglicht

Wat zijn lumen?

Lumen is een term die je vaak tegenkomt wanneer je op zoek bent naar LED verlichting. Het is een meet-eenheid voor de lichtsterkte van een lamp. Hoe hoger het aantal lumen, des te meer licht de lamp geeft.

Lumen is het nieuwe Watt. Waar je vroeger enkel naar de wattage keek moet je nu naar de lumen kijken voor de hoeveelheid licht dat een lamp geeft.