Hoe kan ik zelf mijn Nest thermostaat aansluiten?

Goed gebruik van de thermostaat bepaalt voor 60% hoe hoog de energierekening is. En het fijne aan de Nest thermostaat is dat deze ook nog eens energie bespaart. Hoe? Omdat de Nest thermostaat van jou leert. Wil je ook energie besparen, kies dan voor een Nest thermostaat. Wij vertellen je in dit artikel hoe je eenvoudig zelf je Nest thermostaat kunt aansluiten. 

Wat is een Nest thermostaat?

De Nest thermostaat is een slimme, van jou lerende thermostaat, die het verwarmen van je woning aanpast aan jouw leefpatroon. Hij leert de favoriete temperatuur in huis kennen, verlaagt de temperatuur automatisch wanneer je weg bent en leert hoe lang het duurt om je huis op te warmen en hoe tochtig het is. Dé manier dus om alleen de noodzakelijke energie te verbruiken en dus energie te besparen.
 

Voordat je begint met installeren

Voordat je begint met het installeren en aansluiten van je Nest thermostaat zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. De plek waar je de Nest thermostaat wilt ophangen en aansluiten is erg belangrijk. Kies een binnenmuur waar je de temperatuur goed kunt voelen. De Nest thermostaat meet de temperatuur in de kamer waar deze hangt, het is dus slim om bijvoorbeeld voor de woonkamer te kiezen.

Installeer de Nest thermostaat in geen geval op een afgesloten plek zoals een kast en niet bij een raam. Bij een raam is er kans op tocht, wat tot een mismeting van de huidige temperatuur kan leiden. Installeer de thermostaat tenslotte op maximaal 30 meter afstand van de Heat Link. De Heat Link is een apparaat waar de Nest mee moet kunnen communiceren en wat direct op je verwarmingssysteem aangesloten moet worden. 
 

Nest thermostaat aansluiten

Hieronder laten we je stap voor stap zien hoe je de Nest thermostaat kunt aansluiten.

Stap 1: de verpakking
Naast de Nest thermostaat vind je nog twee andere belangrijke dingen die je nodig hebt bij het aansluiten. Dit zijn de ronde grondplaat, waarop je de Nest gaat monteren en de Heat Link, een klein vierkant kastje met een ronde knop. Ook zitten er een usb-adapter, een micro-usb-kabel en een grote afwerkingsplaat in de verpakking. De adapter en kabel heb je bij het installeren niet nodig, omdat ze alleen van belang zijn wanneer je de Nest thermostaat graag draadloos wilt aansluiten. De afwerkingsplaat is ervoor wanneer de betreffende muur beschadigd is door bijvoorbeeld de vorige thermostaat. 

Stap 2: installeer de Heat Link
Waar een thermostaat normaliter wordt aangesloten op de verwarmingsketel, werkt dit bij de Nest thermostaat net even wat anders. Het is de bedoeling om de Heat Link tussen de verwarmingsketel en de thermostaat te installeren. Meestal gebruikt een thermostaat één thermostaatdraad. Bij het aansluiten van de Nest heb je er twee nodig: één voor de Nest naar de Heat Link en één voor je cv-ketel naar de Heat Link. Hiervoor heb je dus een extra stuk signaal- of beldraad nodig.

1. Schakel de verwarmingsketel uit en haal de stekker uit het stopcontact.
2. Open je cv-ketel (weet je niet hoe, lees dan de handleiding).
3. Maak de draad van je huidige thermostaat los van de thermostaatschroefcontacten en monteer vervolgens een nieuw stuk draad op de aan/uit-thermostaatschroefcontacten. 
4. Open de Heat Link en monteer hem op ongeveer 30 centimeter van je cv-ketel aan de muur. 
5. Sluit de thermostaatdraad uit je cv-ketel aan op schroefcontact 2 en 3 en sluit de thermostaatdraad die afkomstig is uit je woonkamer aan op contact T1 en T2.
6. Heeft je cv-ketel ingebouwde netspanningscontacten? Sluit je Heat Link dan via een elektriciteitskabel aan op contacten N en L. 
7. Maak je cv-ketel en de Heat Link weer dicht. Schakel je cv-ketel nog niet in. 

Stap 3: het aansluiten van de Nest thermostaat
1. Haal je oude thermostaat voorzichtig van de muur en schroef de grondplaat van de muur af. Vervang deze vervolgens door de nieuwe grondplaat. 
2. Sluit de twee aders van de thermostaatdraad aan op de twee schroefcontacten. 
3. Nu kun je de thermostaat eenvoudig op de grondplaat klikken. 
4. Schakel je cv-ketel weer in en steek de stekker van de Heat Link in het stopcontact.

Stap 4: stel de Nest in
Voordat deze slimme thermostaat gaat werken, moet je een korte setup doorlopen. In deze setup ga je de thermostaat verbinden met je wifi-netwerk, geef je aan waar en hoe je woont en hoe je verwarmingsinstallatie precies is opgebouwd. 

Download de Nest app op je telefoon of tablet en maak een account aan. Om de app te koppelen aan je thermostaat, vraag je via de thermostaat een code aan die je vervolgens in de app invoert. 
 

Gereed!

Na het volgen van bovenstaande stappen is het aansluiten van jouw Nest thermostaat gereed. Heb je nog wat materialen nodig om jouw Nest thermostaat op de juiste manier te kunnen aansluiten? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt, waar onze vakmensen graag voor je klaar staan.