Energiekosten besparen? Kies voor doe-het-zelf zonnepanelen

Wil je graag een lagere energierekening? Dan zijn zonnepanelen wellicht een goede oplossing. Met het plaatsen van zonnepanelen op je dak kun je veel geld op de energiekosten besparen. En je kunt nog meer geld besparen door de zonnepanelen niet te laten installeren, maar te kiezen voor doe-het-zelf zonnepanelen. Wij vertellen je stap voor stap hoe je deze doe-het-zelf zonnepanelen kunt plaatsen. 

Wat zijn doe-het-zelf zonnepanelen?

De naam doe-het-zelf zonnepanelen zegt het eigenlijk zelf al: het zijn zonnepanelen die je zelf op je dak kunt plaatsen. Doe-het-zelf zonnepanelen worden geleverd in een set. Deze set bestaat niet alleen uit de zonnepanelen, maar ook uit een omvormer, montagemateriaal en bekabeling.
 

Wat leveren zonnepanelen op?

Om energie te besparen, wil je natuurlijk het maximale rendement uit je zonnepanelen halen. Om te berekenen wat je uiteindelijke besparing is, moet je rekening houden met de volgende factoren:

⦁ Efficiency
Hoe hoger de efficiency, des te meer je kunt besparen. Er zijn zonnepanelen met een efficiency van 17%, maar ook van 15%. Het beste kun je kiezen voor zonnepanelen met een zo hoog mogelijke efficiency.

⦁ Capaciteit
Hoe hoger de capaciteit, hoe mee energie je kunt besparen. Capaciteit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het is slim om te kijken naar de capaciteit per vierkante meter.

⦁ Prijs
Bij zonnepanelen betekent het niet automatisch dat de duurste variant ook meteen de beste variant is. Let bij het aanschaffen van een zonnepaneel op de prijs per Wp. Een zonnepaneel van 240 euro met 300 Wp is efficiënter dan een zonnepaneel van 230 euro met 280 Wp. Het zonnepaneel van 300 Wp kost namelijk 0,80 euro per Wp en het zonnepaneel van 280 Wp kost 0,82 euro per Wp. 
 

Dingen om rekening mee te houden

Om achteraf problemen te voorkomen, is het van belang om met een aantal belangrijke punten rekening te houden:

⦁ Zonnepanelen hebben het hoogste rendement wanneer ze op het zuiden worden geplaatst. 

⦁ De opbrengst van je pv-systeem kan afnemen als er schaduw op valt. Kijk dus goed of er zo min mogelijk schaduw op de zonnepanelen valt. 

⦁ Zonnepanelen leveren het meeste op wanneer ze in de juiste hellingshoek worden opgesteld. Bij een schuin dak is dit dus sowieso goed. Zorg er dus bij een plat dak voor dat je de zonnepanelen in de juiste hoek plaatst. 

⦁ Zorg voor een extra groep in de meterkast als het systeem een hogere Wp heeft dan 600 Wp. 

⦁ Zorg dat de afstand tussen het zonnepaneel en de omvormer zo klein mogelijk is om energieverlies te voorkomen.

⦁ Het is van belang dat uw elektrische meter een meter is die kan terugdraaien en die eventueel ook meer opbrengst goed registreert. 

⦁ Zonnepanelen kunnen op twee manieren geïnstalleerd worden: parallel of geschakeld. Parallel betekent dat ieder zonnepaneel individueel naar de omvormer gaat. Geschakeld houdt in dat alle zonnepanelen aan elkaar en aan de omvormer geschakeld zijn. 

⦁ Denk altijd aan je eigen veiligheid, omdat je op hoogte aan het werken bent.
 

Doe-het-zelf zonnepanelen: een stappenplan

Zelf zonnepanelen plaatsen kan honderden of zelfs wel duizend euro schelen. Toch is het niet voor iedereen weggelegd om zonnepanelen te plaatsen. Voor de ervaren klusser, zonder hoogtevrees, zetten wij de stappen uiteen:

1. Bepaal, rekening houdend met bovenstaande punten, de plaats van zonnepanelen, het bevestigingsmateriaal, de bekabeling en de dakdoorvoer. Maak hiervoor een legplan, inclusief tekeningen.

2. Plaats het bevestigingsmateriaal, dus de dakhaken, de aluminium frames, etc. 

3. Bepaal de lussen (de strings) van de zonnepanelen.

4. Plaats de dakdoorvoer. De doorvoer is per soort dak verschillend. 

5. Leg de DC-kabels, dit zijn de kabels van de zonnepanelen naar de omvormer.

6. Bevestig alle stekkers aan de DC-kabels.

7. Plaats de zonnepanelen terwijl je de DC-kabels van de panelen doorlust. 

8. Sluit de AC-kabel van de omvormer aan op de meterkast.

9. Klik de DC-kabels aan de omvormer. 
Heb je voordat je start met het installeren van doe-het-zelf panelen nog advies nodig van een vakman? Of heb je nog wat materialen of gereedschap nodig? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij voorzien je graag van advies.