Een schuin dak isoleren: aan de buitenzijde of van binnenuit

Warmte verlaat via de muren, de ramen, de vloer en het dak jouw woning. En aangezien warmte van nature opstijgt, verlies je de warmte grotendeels (gemiddeld 20% tot 35%) via het dak, ondanks de verdiepingsvloeren. Om dit warmteverlies te voorkomen, is het aan te raden om je dak te isoleren. Wij zetten de verschillende opties om een schuin dak te isoleren voor je uiteen, vertellen je hoe dit aan te pakken en geven je waar nodig tips. 
 

Je kunt een schuin dak op twee manieren isoleren: je dak isoleren aan de buitenzijde of je dak van binnenuit isoleren. Is aan de buitenkant van het houten dakbeschot dampremmende folie aangebracht? Dan kan er van binnenuit geïsoleerd worden. Is dat niet het geval? Dan adviseren wij om het dak via de buitenzijde te isoleren.
 

Schuin dak isoleren van binnenuit

Een schuin dak isoleren van binnenuit is een klus die je prima zelf kunt doen. Door van binnenuit te isoleren, laat je de dakconstructie ongemoeid en zijn de kosten relatief laag. 
Stap voor stap van binnenuit isoleren:

1. Verwijder eventuele binnenbekleding van het dak, denk bijvoorbeeld aan houten schroten. 

2. Plaats een houten of metalen raamwerk aan de binnenzijde van het dak, waartussen je het isolatiemateriaal klemt. Er zijn verschillende isolatiematerialen mogelijk:

- Isolatiedekens van minerale wol
- Glaswol
- Harde isolatieplaten
- Gespoten PUR-schuim

Snijd het gekozen isolatiemateriaal op maat en plaats dit tussen het raamwerk.

3. Maak naden en kieren zoveel mogelijk dicht met afdichtkit.

4. Heeft het isolatiemateriaal geen dampremmende laag? Breng dan boven op het isolatiemateriaal dampremmende folie aan. Het voordeel van deze folie is dat er geen vocht vanuit de woning in het isolatiemateriaal of dakbeschot kan komen.

5. Heb je niet gekozen voor isolatiemateriaal met een decoratieve afwerklaag? Werk de binnenkant dan af met bijvoorbeeld gipsplaten of met houten of kunststof panelen

Wij helpen je graag met de benodigde materialen om je dak van binnenuit te isoleren. 
 

Schuin dak isoleren aan de buitenzijde

Een andere manier om een schuin dak te isoleren is via de buitenzijde. Dit gebeurt door het isolatiemateriaal op de bestaande dakconstructie te plaatsen. Een dak isolatie langs de buitenzijde noemt men ook wel een ‘Sarkingdak’. Deze manier van een schuin dak isoleren is een ingrijpende klus die je het beste niet zelf uitvoert. Nodige kennis en ervaring is hierin vereist. Een vakman gaat als volgt te werk:

1. Het verwijderen van de bestaande dakbedekking (pannen, panlatten en tengellatten).

2. In de meeste gevallen wordt gekozen voor stijve isolatiepanelen van polyurethaan. Deze kun je bij ons op maat bestellen. Isolatiepanelen worden bijna altijd op de dakspanten aangebracht. Soms wordt er gekozen voor het aanbrengen van een extra draagvloer. Maak het nieuwe isolatiemateriaal wel op maat, zodat het goed aansluit op de (spouw)muurisolatie. 

3. Tussen de verschillende isolatiepanelen en dakdelen wordt een afdichtingsmiddel gebruikt om naden en kieren te dichten.

4. Boven op de isolatiepanelen wordt een damp-open, maar waterdichte folie geplaatst voor het creëren van een lucht- en waterdichte constructie. 

5. Het plaatsen van een nieuw houten regelwerk waarop de dakbedekking (tengellatten, panlatten en dakpannen) bevestigd wordt om het dak netjes af te werken. 

Wil je liever een minder ingrijpende oplossing? Dan is het ook mogelijk om isolatiemateriaal direct onder de dakpannen te spuiten. Nadeel van deze methode is dat er geen zicht is op de kwaliteit van de constructie onder het pannendak. 
 

Handige tips

⦁ Kies voor een goede isolatiewaarde (Rc= 4 of meer). Dit betekent bij de meeste isolatiematerialen een dikte van 13 centimeter. Qua kosten is dit niet veel duurder dan dunner materiaal, maar het levert wel meer besparing op.
 
⦁ Wanneer het dak goed geïsoleerd is en de naden en kieren goed zijn dichtgemaakt, is goed ventileren erg belangrijk. Na isolatie van je dak is er nauwelijks meer sprake van natuurlijke ventilatie. Zorg dus voor een goed ventilatiesysteem.

⦁ Bedenk van tevoren goed of je eventueel een dakraam of dakkapel wilt plaatsen. Dan is dit namelijk het moment.

⦁ Is je woning tussen 1975 en 1992 gebouwd? Kijk dan of het mogelijk is om je schuine dak (na) te isoleren. 
 

Professioneel advies nodig?

Of je een schuin dak nou van binnenuit of via de buitenzijde wilt isoleren: de vakmensen van Hubo staan graag voor je klaar met een professioneel advies. Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs bij een Hubo bij jou in de buurt.
 

Dit heb je nodig: