Aardlekschakelaar stuk of te gevoelig? Zo vervang je hem

Een aardlekschakelaar heb je voor de veiligheid. Een gevoelige aardlekschakelaar zal snel afslaan als je wat zwaardere apparaten gelijktijdig aanzet. Wanneer deze stuk is of te gevoelig, wordt het tijd de aardlekschakelaar te vervangen.

Aardlekschakelaar stuk of te gevoelig? Zo vervang je hem

Wanneer slaat een aardlekschakelaar af?

Er kunnen verschillende redenen zijn dat een aardlekschakelaar afslaat. Ten eerste slaat een aardlekschakelaar af als de bliksem inslaat of als er stroom in aanraking komt met water. Ook als er ergens stroom weglekt, door bijvoorbeeld een kapotte kabel in de grond, zal de aardlekschakelaar afslaan. De bekendste oorzaken zijn overbelasting en kortsluiting. 

De aardlekschakelaar is er dus voor de veiligheid van je apparatuur, maar ook voor je eigen veiligheid. Niet voor niets is het verplicht om een aardlekschakelaar in je meterkast te hebben. Ook een aardlekschakelaar kan een keer stuk gaan. Dan kun je hem vervangen. Een aardlekschakelaar die te gevoelig is, wil je misschien ook liever vervangen.
 

aardlekschakelaar

Welke aardlekschakelaar heb je nodig?

Op een aardlekschakelaar die 2-polig is, mogen maximaal vier groepen aangesloten worden. Deze aardlekschakelaar past bij een 1-fase groepenkast. Bij een 4-polige schakelaar zijn dit acht groepen. Een 4-polige schakelaar gebruik je bij een 3-fasenaansluiting. Zorg er altijd voor dat de groepen eerlijk verdeeld zijn over de aardlekschakelaars. Een nieuwe groep monteer je achter de aardlekschakelaar.

Tips: 

  • Op een aardlekschakelaar zit een testknop. Gebruik deze regelmatig om te testen of de aardlekschakelaar nog niet vervangen hoeft te worden.

  • Ga je de installatieautomaten op een aardlekschakelaar aansluiten? Gebruik dan 4 mm2 installatiedraad. Ga je de aardlekschakelaar op de hoofdschakelaar aansluiten? Gebruik dan 6 mm2 installatiedraad.

  • Een aardlekschakelaar is in principe hetzelfde als een aardlekautomaat, maar een aardlekautomaat heeft een geïntegreerde zekeringsautomaat. Deze zorgt ervoor dat alleen de groep met een probleem uitvalt en niet alle groepen die bij de aardlekschakelaar horen.

  • Ga je de oude aardlekschakelaar vervangen? Dan kun je hiervoor dezelfde plek in de groepenkast gebruiken. Ga je een nieuw aardleksysteem plaatsen, dan moet hiervoor voldoende ruimte in de meterkast zijn. Een 2-polige schakelaar is twee modules breed, dat is 36 millimeter. Een 4-polige schakelaar vier modules of 72 millimeter.
     

aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar aansluiten

Voordat je de aardlekschakelaar gaat vervangen, zorg je ervoor dat de oude aardlekschakelaar weg is. Dit heb je nodig om de nieuwe aardlekschakelaar aan te sluiten: aardlekschakelaar, installatiedraad, schroevendraaier en een momentschroevendraaier.

Stap 1: zet de stroom uit door de hoofdschakelaar in de meterkast om te zetten.

Stap 2: haal de deksel van de groepenkast en kijk waar er plek is voor de aardlekschakelaar.

Stap 3: sluit de bekabeling aan op de kabelverdeelblokjes. Steek de zwarte en blauwe draad in de juiste ingang en draai deze handvast aan, dus niet te strak.

Stap 4: sluit de bekabeling nu op de onderkant van de aardlekschakelaar aan. Klik de draden in de juiste gaten en draai de schroefjes handvast. Afgaande bekabeling gaat altijd aan de bovenkant.

Stap 5: kijk of de gele DIN-rail lip aan de achterkant van de schakelaar opgetrokken is of trek hem zelf uit. Druk de bedrading in één beweging achter de DIN-rail en klik dan de aardlekschakelaar in de DIN-rail. Druk daarna de bovenkant van het gele lipje naar beneden. De aardlekschakelaar is nu aangesloten op de DIN-rail van de groepenkast.

Stap 6: draai nu alle schroeven goed vast met een momentschroevendraaier.

Stap 7: op de deksel van de groepenkast verwijder je de twee afdekstrookjes van de plek waar de aardlekschakelaar gekomen is. Zet de deksel daarna weer vast.

Stap 8: codeer de nieuwe aardlekschakelaar met de juiste sticker.

Stap 9: zet de hoofdschakelaar weer aan.

 

aardlekschakelaar

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en de benodigde elektra materialen om een aardlekschakelaar te vervangen.

Dit heb je nodig: